„Słoneczka” pieką chleb

16.10.2019 w „Słoneczkach” odbyły się zajęcie poświęcone tradycji pieczenia chleba.

Celem zajęcia było poznanie kolejnych etapów jego powstawania , począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni.

Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolnej kuchni.

Chleb wyszedł cudowny -a pachniało nim w każdym zakątku przedszkola. Dzieci były zachwycone, gdy mogły go  w końcu spróbować

Świeży, chrupiący chleb  smakował tak bardzo, że wszystkie  dzieci prosiły o dokładki.

Przepis na pyszny i chrupiący chlebek:

Do miski wlewamy:

1 litr ciepłej wody

8 łyżek płatków owsianych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

5 dag  drożdży

Wszystkie składniki mieszamy do rozpuszczenia drożdży i pozostawiamy 20 minut.

Następnie dodajemy ;

1 kg mąki tortowej

garść lnu

garść słonecznika lub dowolnych ziaren

Wszystko mieszamy łyżką, przelewamy do 2 foremek posmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi. Górę chleba posypujemy dowolnymi ziarnami i pieczemy w 180 st. przez  1 godzinę. Smacznego!!!

SAVE_20191016_200657SAVE_20191016_200641IMG_20191016_140610

IMG_20191016_140310IMG_20191016_140244IMG_20191016_140225IMG_20191016_135951IMG_20191016_135935IMG_20191016_140156

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz