16.10.2019 w „Słoneczkach” odbyły się zajęcie poświęcone tradycji pieczenia chleba.
Celem zajęcia było poznanie kolejnych etapów jego powstawania , począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni.
Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolnej kuchni.
Chleb wyszedł cudowny -a pachniało nim w każdym zakątku przedszkola. Dzieci były zachwycone, gdy mogły go w końcu spróbować
Świeży, chrupiący chleb smakował tak bardzo, że wszystkie dzieci prosiły o dokładki.
Przepis na pyszny i chrupiący chlebek:
Do miski wlewamy:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
Wszystkie składniki mieszamy do rozpuszczenia drożdży i pozostawiamy 20 minut.
Następnie dodajemy ;
1 kg mąki tortowej
garść lnu
garść słonecznika lub dowolnych ziaren
Wszystko mieszamy łyżką, przelewamy do 2 foremek posmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi. Górę chleba posypujemy dowolnymi ziarnami i pieczemy w 180 st. przez 1 godzinę. Smacznego!!!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.